10 Adımda İnternet Geçmişinizi Silin



 İnternette kişisel bilgilerimizin paylaşıldığını veya kayıt altına alındığını düşünmüşüzdür çoğumuz. Ve bu genellikle doğrudur. Dünyanın önde gelen istihbarat birimleri neredeyse internetteki profillerimizin tamamını kayıt altına almıştır ve almaktadır. Bunun sebebi ise daha güvenilir olması için yapıldığı söylenmektedir.Bu yazımızda sizlere 10 adımda internet geçmişimizi tamamen silmeyi göstereceğim. Aşağıdaki adımları takip ederek internet geçmişinizi bir daha ulaşılmayacak şekilde silebilirsiniz.

1- Facebook'taki Gizlilik ayarlarında her şeyi 'özel' yapın.
2- Facebook'taki etiketlenmiş olduğunuz fotoğrafları tek tek açarak etiketleri kaldırın.
3- Google Blogger hesabınızda profilinizi silin. Böylece tüm blog yazılarınız ve yorumlarınız yok olur.
4- Tumblr veya Wordpress blogunuz varsa onları da silin.
5- Arama motorlarına tırnak içinde adınızı ve soyadınızı yazın. Forumlardaki yorumlarınızı silin. Gazeteler ise bir haberde adınız geçiyorsa isminizi silmeyi reddebilir.
6- Google Görseller'de isminizi aratın. Resimlerinizin bulunduğu sitelerden resimlerinizi kaldırın veya siteye kaldırmaları için rica edin. Flickr gibi sitelere de gönderdiğiniz resimleri silin.
7- İsminizi sürekli aratın. İsminizin çıktığı sitelerin sahipleri ile temasa geçin kaldırtmayı deneyin.
8- Facebook, Blogger ve Wordpress'e yolladıklarınızın hala internet Archive sitesinin dizinlerinde yer alabiliyor olabileceğini unutmayın. Bu site içerik kaldırma taleplerini tek tek ele alıyor.
9- Tam isminizi tamamen internetten kaldırsanız bile, kararlı bir araştırmacının arda kalan gönderilerinizi ve arkadaşlarınızın sizden bahsettiği iletileri inceleyerek size ulaşabileceğini unutmayın.
10- Sizi izleyen Google arama motoru yerine, sizi izlemeyenleri tercih edin.

 Yukarıdaki adımları uyguladığımız zaman insanların bize ulaşması çok ama çok zorlaşacaktır.