PlayStation 4 Oyun Konsolu Özellikleri Nelerdir ? Ne Zaman Piyasaya Çıkıyor ?

 Sony firması, en önemli ürünlerinden biri olan PlayStation4 oyun konsolunu oyun severleri için E3 oyun fuarında tanıtmıştı. Ülkemizde bulunan PS4 hayranları için sevindiri haber daha önceden de verilmişti. Media Mark'ın ilanlarına göre yeni PS4 oyun konsolu yılbaşından önce satışa sunulacak. Ancak Sony resmi bir açıklama yapana kadar kesin tarih belli değildir. Alınan bazı bilgiler Kasım ayının sonlarına doğru satışa sunulabileceği yönündedir. PS4 yepyeni ve muhteşem özellikleri ile yine bizleri çok memnun edeceğe benziyor. İsterseniz bu özellikleri görelim.



Kontrol Birimleri :
Öncelikle PS4′ ün oyun kolu DualShock 4 ile başlayalım. DualShock 4 üzerinde bulunan 4 tetik tuşu XBox One ve PS3′ e göre biraz daha düz ve geniş. Arka tuşlar da PS3′ e kıyasla daha yumuşak. Yön tuşları hakkında ise aynı görüş hakim değil, yön tuşları biraz daha geniş yapılabilirmiş. PS4′ te karşılaştığımız bir yenilik de kullanılan touch pad oluyor. Touch pad gayet kullanışlı duruyor, oyunlarda ne kadar işlevsel olduğunu zaman gösterecek. Analog kolları ise eski oyun padlerine göre farklı ancak biraz daha rahatsız edici olduğu söylenebilir. Üzerinde touch pad, Share (paylaş) tuşu, mikrofon – kulaklık girişi, Micro-USB girişi, Bluetooth 2.1 gibi birimler de bulunan DualShock 4 kendi başına bir cihaz gibi duruyor. Kontrol için Xbox Kinect benzeri kameralı ve hareket algılayıcısı olan bir cihaz da Sony tarafından gelmiş. Cihazın adı the Eye ve fiyatı $50.

Tasarım :
Cihazın kendisi de görünüm olarak eski sürümlerden büyük farklılıklar gösteriyor. Özellikle iki parça halinde tasarlanmış olması ilginç, bununla birlikte siyah, köşeli tasarım diğer modellere benzerlik gösteriyor. Dış hatları paralelkenar şeklinde ve biraz olsun PS2′ yi andırıyor. Büyüklük olarak ise XBox One’ dan daha küçük bir kutuya sahip.

Oyunlar ve Videolar:
Oyunlar ile ilgili Xbox tarafı büyük eleştiri altında. Dijital haklar ile ilgili kısıtlayıcı poliçeler içeren ve bir oyunu oynayabilmek için mutlaka internet üzerinden her açılışta aktivasyongerektiren sistem Play Station’ da kullanılmayacak. Yani Play Station 4′ te oyunları her gün online olarak onaylatmanıza gerek olmayacak. Ancak oyun üreticilerinin izleyeceği yolun da belirleyici olacağını sözlerimize ekleyelim. Play Station Plus servisi de eskisi gibi devam edecek. Ülkemizde yıllık ücreti 99 TL olan hizmet online oyunlar için gerekli hale getirilmiş. Bununla birlikte Plus servisi her ay bir oyunu üyelerine ücretsiz olarak sunacak. İlk oyun olarak Drive Club PS Plus Edition seçilmiş. Benzer bir sistemi Microsoft, Xbox 360 üzerinde Xbox Live Gold üyeleri için kullanıyor.


 Eski konsollara ait oyunlar için de bir açıklama yapan Sony, PS4 üzerinde de PS3 oyunlarının çalışacağını belirtmekle birlikte bunun,  henüz hazır hale gelmemiş olanPlayStation Cloud Service üzerindeki dijital kütüphaneler vasıtası ile mümkün olacağını belirtmesi soru işaretleri yarattı. Zira Sony henüz bununla ilgili bir yöntem paylaşmadı ve oyunların stream olarak mı, indirilerek mi yoksa emulasyon vasıtası ile mi oynanabileceği net değil.

 Video ağlarından Video Unlimited, Redbox ve Flixster gibi servisler ile anlaşması bulunan Sony, Microsoft ile benzer bir şekilde konsolunda bu anlaşmayı kullanmayı düşünüyor. PS3 üzerinde kullanılan bu servislere ilave edilecek yeni servis ve özelliklerin olacağı duyurulmasına rağmen henüz netlik kazanan bir şey yok. Geçtiğimiz yıl Sony Gaikai bulut teknoloji sistemlerini satın almıştı. PS4 üzerinde kullanılıp kullanılmayacağı merak edilen bulut teknolojisi şimdilik askıya alınmış görünüyor, Sony Gaikai‘ nin sistemini 2014 yılında aktif edeceğini duyurdu. Biz de 2014 yılı ile birlikte PS4 üzerinde ve hatta PS3 üzerinde kullanılması beklenen bu sistemi takip altında bekliyoruz.
Play Station 4 Teknik Özellikleri :
  • 8 çekirdekli X86 AMD Jaguar işlemci
  • 1,84 teraflop AMD Radeon grafik motoru
  • 8GB GDDR5 bellek
  • 500GB Disk alanı (HDD)
  • Blu-ray sürücü
  • 3 adet USB 3.0 port
  • 802.11 b/g/n Wi-Fi
  • Ethernet, HDMI, Bluetooth 2.1, optik ses ve analog AV çıkışları
500 GB büyüklüğündeki HDD Xbox One ile aynı. Performans değerlerine bakıldığında ise standart bir oyun bilgisayarı gibi duruyor. Sony konsolun içeriğe ulaşım süresinin kısaltıldığını ve hızlandığını iddia ederken, arka planda yapılan indirmelerin sistemi yormayacağını hatta bir yandan içerik indirilirken bir yandan da oyun oynanabileceğini belirtiyor.


Yeni Özellikler :
Paylaş tuşu oyun kolu üzerine yerleştirilmiş ve bu tuş sayesinde oynadığınız bir oyunun son birkaç dakikası taranıp online olarak paylaşılabiliyor.
Playstation 4 ile PS Vita arasında bir bağlantı kurulmaya çalışılıyor. Remote Play özelliğigeliştirilerek iki konsol arasında bir bağlantı kurulması hedefleniyor.
Sony oyunlarını Sony tabletler, telefonlar ve diğer elektronik ürünleri ile bağlantılı hale getirmek için bir çaba içerisinde.